Postat de admin on Oct 18, 2013
Mod de selecţie

Mod de selecţie

Modelul de selecţie a copiilor în cadrul asociaţiei sportive MAGICBALL

În perioada de preadolescenţă. copilul este departe de a fi un sportiv profesionist (atlet, baschetbalist, fotbalist, gimnast, handbalist, voleibalist, etc.). Din acest motiv, selecţiile efectuate în timpul antrenamentelor nu pot fi considerate definitorii pentru viitorul acelor copii, din punct de vedere sportiv. Acest tip de evaluare a dispărut din practica sportivă modernă, neputându-se determina, în acest fel, cu exactitate, aptitudinile fiecărui copil şi felul în care se poate dezvolta. Astfel, nimeni nu poate indica precis când şi cum anume abilităţile native sau dobândite vor da rezultate, motivul fiind că dezvoltarea talentelor sportive reprezintă rezultatul combinării a mai multor factori componenţi, ca, de pildă: atmosfera din timpul antrenamentelor, motivaţia şi personalitatea persoanelor implicate (antrenori, sportivi, părinţi, copii etc.), strategiile de viitor adoptate, răbdarea, consecvenţa, cunoştinţele şi aptitudinile specifice şi pedagogice ale antrenorului etc.

Cele mai importante aspecte negative legate de selecţia dirijată în preadolescenţă sunt legate de: o anumită subiectivitate a antrenorului responsabil de selecţie; caracterul copilului (s-a observat că cei timizi, care încă nu se exteriorizează suficient, au o anumită predispoziţie spre eşec); dorinţa de a practica o anumită activitate sportivă fără un motiv întemeiat (mulţi dintre copii se alătură unui grup doar pentru a fi alături de prieteni), sau chiar imposibilitatea temporară a copilului de a participa la această selecţie dirijată.

Clubul nostru nu neglijează să ia în calcul indicii antropometrici, de îndemânare, de coordonare, de colaborare, ş.a.m.d. care sunt foarte importanţi pentru performanţă, însă aceste componente se pot dezvolta în mod neaşteptat în preadolescenţă şi chiar la o vârstă mai înaintată. De aceea, MAGICBALL va efectua primele selecţii dirijate abia în jurul vârstei de 11 ani, când aptitudinile copiilor au urmat un proces natural de selecţie şi dezvoltare.

MAGICBALL are, aşadar, la bază, principiul dezvoltării naturale a aptitudinilor. Niciun copil înscris nu va fi eliminat, indiferent de ritmul său de dezvoltare, clubul nostru propunându-şi să îşi crească numărul de aderenţi cu fiecare an. Mai mult, pentru membrii cu aptitudini deosebite, care doresc să fie sportivi de performanţă, putem organiza mai multe sesiuni de antrenamente, de intensităţi diferite, încercând, în acelaşi timp, să nu îi despărţim de grupul prietenilor lor.

Încurajând activitatea fizică, clubul nostru încearcă să creeze o structură care să asigure atât performanţa sportivă, cât şi a activităţile sportive de divertisment şi socializare. Reuşita acestui lucru poate reprezenta cea mai bună motivaţie a existenţei unui club dinamic, fondat pe principiile sportive ale fair-play-ului, în care toţi membrii se bucură de aceleaşi drepturi şi au aceleaşi responsabilităţi, promovând astfel armonia socială.

Procesul de selecţie reprezintă o activitate in cadru căreia, pe de o parte, se aleg subiecţi cu caracteristici excelente sau prealabile, iar pe de alta parte se presupune ca subiecţii selecţionaţi sunt apţi intr-o măsura mai mare decât alţii pentru anumite activităţi sau pentru anumite ramuri sportive. ,Selecţia este, deci, procesul prin care sunt individualizaţi indivizii înregistraţi cu talent si capacitaţi favorabile sportului cu ajutorul unor metode si teste ştiinţifice. (NADORI,L., 1993)

Selecţia este ,,un proces organizat si repetat de depistare timpurie a disponibilităţilor înnăscute ale copilului, juniorului, cu ajutorul unui sistem complex de criterii (medicale, biologie, psiho-sociologice si motrice) pentru practicarea si  specializarea  lui  ulterioara  intr-o  disciplină sau  o probă sportiva”.(NlCA, A., 1993)

In speranţa ca v-am trezit interesul si pofta de joc ,va aşteptam cu drag.

Nici un efort nu este prea mare pentru educaţia si sănătatea copiilor dumneavoastră.

Post a Comment

Comments are closed.

Download mp3